I tillegg til det symfoniske kjernerepertoaret er moderne tonekunst en viktig del av Jon Bara Johansens arbeidsfelt. Han har ledet mange uroppførelser og presentert norske samtidskomponister og ukjente norske symfoniske verk fra romantikken for et internasjonalt publikum. Tre eksempler med verk fra nyere tid kan nevnes: Tysk førstgangsfremførelse av Ståle Kleibergs Requiem – for the Victims of the Nazi Persecution under en minnekonsert for Gruppe 1944 i Nikolaikirche i Leipzig. Ukrainsk førstgangsfremførelse av Johan Kvandals fiolinkonsert i Nasjonalfilharmonien i Kyiv. Polsk førstgangsfremførelse av Arne Nordheims fiolinkonsert i Olsztyn-Filharmonien. Dialog med musikkforskere er viktig for Bara Johansen. Førstgangsfremførelsen i Leipzig av Griegs symfoni i c-moll (den «forbudte») sammen med Johan Svendsens første symfoni og verker av Richard Wagner, i samarbeid med musikkvitenskapelig institutt ved Universitetet i Leipzig er et eksempel.
Oppførelser av sjeldent spilte betydelige verk er alltid viktig for Bara Johansen. Eksempelvis ledet han i 2018 kantaten Faust et Hélène av Lili Boulanger med Berliner Symphoniker i anledning 100 års minnet for komponistens bortgang i en alder av bare 25 år.
De siste årene har Bara Johansen hatt et nært samarbeid med Berlin-komponisten prof. Karl Heinz Wahren (1933-2021). I 2015 ledet han uroppførelsen av Requiem til minne om prof. Fritz-Rudolf Güntsch med Residenz Orchester Berlin i St. Gotthard Kirche i Brandenburg an der Havel. I 2018 ledet han uroppførelsen av Wahrens Rostocker Jubiläumskantate i anledning Rostocks 800 års jubileum og universitetets 600 års jubileum, med Norddeutsche Philharmonie og operakoret ved Volkstheater Rostock. I 2019 ble Bara Johansen utnevnt til æresmedlem av Pro Arte Künstlerakademie i Mecklenburg-Vorpommern.