Dirigent Jon Bara Johansen

Den norske dirigenten Jon Bara Johansen er født 1952 i Kirkenes. Etter studier ved Østlandets Musikkonservatorium og Norges musikkhøgskole (Oslo), studerte han som stipendiat i dirigentklassen til professor Arvid Jansons og Mariss Jansons i St. Petersburg, hvor han avla sin avslutningseksamen i orkesterdireksjon. Etter debutkonsert med Oslo-Filharmonien og assistent til GMD Jesús López Cobos ved Deutsche Oper Berlin, ledet han konserter, opera og ballett med ledende orkestre over store deler av Europa, inklusive norske symfoniorkestre.

En spesiell kontakt har Bara Johansen til Berlin hvor han har dirigert ved Komische Oper, Rundfunk-Sinfonie Orchester, Deutsche Kammerorchester m.fl. I Philharmonie Berlin var han ofte gjestedirigent. I 2004 grunnla han Residenz Orchester Berlin, som i perioden 2008-2015 besto av begavede unge musikere og prisvinnere fra internasjonale konkurranser i samarbeid med Universität der Künste Berlin. Han ledet orkestret frem til 2015 da det ble oppløst.

I tillegg til det symfoniske kjernerepertoaret er moderne tonekunst en viktig del av Jon Bara Johansens arbeidsfelt. Han har ledet mange uroppførelser og presentert norske samtidskomponister og ukjente norske symfoniske verk fra romantikken for et internasjonalt publikum. Tre eksempler med verk fra nyere tid kan nevnes: Tysk førstgangsfremførelse av Ståle Kleibergs Requiem – for the Victims of the Nazi Persecution under en minnekonsert for Gruppe 1944 i Nikolaikirche i Leipzig. Ukrainsk førstgangsfremførelse av Johan Kvandals fiolinkonsert i Nasjonalfilharmonien i Kyiv. Polsk førstgangsfremførelse av Arne Nordheims fiolinkonsert i Olsztyn-Filharmonien. Dialog med musikkforskere er viktig for Bara Johansen. Førstgangsfremførelsen i Leipzig av Griegs symfoni i c-moll (den «forbudte») sammen med Johan Svendsens første symfoni og verker av Richard Wagner, i samarbeid med musikkvitenskapelig institutt ved Universitetet i Leipzig er et eksempel.

Oppførelser av sjeldent spilte betydelige verk er alltid viktig for Bara Johansen. Eksempelvis ledet han i 2018 kantaten Faust et Hélène av Lili Boulanger med Berliner Symphoniker i anledning 100 års minnet for komponistens bortgang i en alder av bare 25 år.

De siste årene har Bara Johansen hatt et nært samarbeid med Berlin-komponisten prof. Karl Heinz Wahren (1933-2021). I 2015 ledet han uroppførelsen av Requiem til minne om prof. Fritz-Rudolf Güntsch med Residenz Orchester Berlin i St. Gotthard Kirche i Brandenburg an der Havel. I 2018 ledet han uroppførelsen av Wahrens Rostocker Jubiläumskantate i anledning Rostocks 800 års jubileum og universitetets 600 års jubileum, med Norddeutsche Philharmonie og operakoret ved Volkstheater Rostock. I 2019 ble Bara Johansen utnevnt til æresmedlem av Pro Arte Künstlerakademie i Mecklenburg-Vorpommern.

Memorial Concert for Karl Heinz Wahren (1933-2021)

Jon Bara Johansen conducts Brandenburger Symphoniker in Brandenburger Theater, 24.09.2022

Wolfgang Amadeus Mozart: Symphony No. 41 in C major K.551. «Jupiter»

Jon Bara Johansen conducts The National Symphony Orchestra of Ukraine in the National Philharmonic Hall in Kyiv, 28.03.1998